Foglarův Pomníček

POZVÁNKA

Zveme širokou veřejnost na sobotu 15. září 2018 v 11 hod. na neformální setkání všech příznivců skautingu a spisovatele Jaroslava Foglara „Jestřába“ k pamětnímu kameni u potoka Mastník – Bobří řece, který připomíná uskutečnění dvou letních táborů oddílu Pražská Dvojka, které v krásném údolí proběhly v letech 1929 a 1930. Pamětní kámen tam stojí od roku 2012.

 

Zážitky z těchto táborů popsal „Jestřáb“ v knihách „Hoši od Bobří řeky“ a „Tábor smůly.“ Právě tam se objevilo prožluklých 13 vteřin, černá skříňka, patálie s dědečkovým kufrem či mravenci a další navěky popsané veselé události.

Pamětní kámen je umístěn před začátkem lesa u cesty mezi osadou Peklo a rybníkem Velký Mastník na levém břehu potoka. Místo lze dohledat dle údajů: 49°37’18.78“ N, 14°34’22.50“ E.

Nejbližší železniční zastávka jsou Heřmaničky, odkud na tábořiště vyrážela i Pražská Dvojka.

Přesná poloha tábořiště samotného, které leží asi 100 m dolů od kamene mezi vlastním tokem potoka Mastník a zaniklým náhonem mlýna, který tam stával do konce 17. století. Vlastní místo je označeno dřevěnou tabulkou. Bylo upřesněno Sdružením přátel Jaroslava Foglara v roce 2009 na základě podrobných rozborů historických pramenů a fotografií z výprav po tábořištích Pražské Dvojky.

Na setkání se těší skautské středisko Úsvit Votice a Pražská pobočka Sdružení přátel Jaroslava Foglara.

 


  

Uložit odkaz do záložek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *